+38 (093) 356 65 99
+38 (063) 211 94 04
Передзвонити Вам?
0
Кошик

Що таке SPF і як він пов'язаний із сонцезахисною косметикою?

Любите ніжитися на сонечку? У такому разі вам напевно знайомий такий термін, як SPF. Ці три великі літери разом з цифровим позначенням поруч можна побачити практично на всіх засобах для захисту від сонця.

Сама по собі абревіатура SPF походить від англійського словосполучення Sun Protection Factor, що можна дослівно перекласти як сонцезахисний фактор. Цифри, що йдуть відразу за нею, вказують на ступінь нейтралізації (поглинання або відбиття) найбільш шкідливої для організму складової сонячних променів – ультрафіолетового випромінювання.

Різні сонцезахисні емульсії-спреї, креми, олії, лосьйони та інші SPF-засоби містять у своєму складі особливі речовини, так звані УФ-фільтри. Вони можуть бути 3 типів:

  • Хімічні. Є особливими активними сполуками, здатними накопичувати, а потім випускати в навколишнє середовище частину енергії, що міститься в ультрафіолетових променях. Плюси таких фільтрів – високий рівень захисту шкірного покриву, гарна стійкість до води та поту. Головними ж недоліками косметики з хімічними УФ-фільтрами є відносно мала тривалість дії та ризику заробити алергію від продуктів їхнього розпаду.
  • Фізичні. Частіше за все є оксидами металів з високими світловідбивними властивостями. Ці сполуки мають дуже стійку структуру, діють довго, не розпадаються під впливом ультрафіолету і не викликають алергічну реакцію. Фізичні фільтри просто відбивають частину випромінювання, що надходить. Але є й мінуси. Вони створюють видимий наліт на шкірі, легко змиваються водою, блокують трохи менше УФ-променів, ніж їх хімічні побратими.
  • Комбіновані. Поєднують у собі переваги 2-х попередніх типів. Вони можуть забезпечити високий рівень захисту від сонця протягом тривалого проміжку часу, добре триматися на шкірі, безпечніші, ніж склади тільки з хімічними ультрафіолетовими фільтрами. Що ж стосується недоліків, тодібна сонцезахисна косметика помітно дорожча і все ж таки не настільки гіпоалергенна, як засоби тільки з фізичними фільтрами.

SPF засоби повинні наноситися на шкіру за деякий час або безпосередньо перед виходом на сонце та регулярно оновлюватись протягом дня. Причому використовувати сонцезахисні склади потрібно навіть якщо ви просто знаходитесь на відкритому повітрі в жарку погоду.

SPF та сонцезахисна косметика

Важлива примітка! Будь-який засіб з позначкою SPF не гарантує 100% захист від УФ-променів. Так що обов'язково комбінуйте їх з іншими запобіжними засобами, такими як носіння головного убору, більш закритого одягу та сонцезахисних окулярів, а також уникнення прямого сонячного світла в денний час (зазвичай з 10:00 до 16:00).

Особливості вибору SPF засобів для захисту від сонця

Сучасний ринок сонцезахисної косметики пропонує просто гігантську кількість найрізноманітніших SPF засобів. У результаті виникає закономірне питання – як вибрати потрібний склад?

Насправді все не так сумно, як здається на перший погляд. Досить просто звертати увагу на кілька важливих факторів, які допоможуть відсікти частину варіантом і підібрати SPF засіб, що повністю відповідає вашим вимогам.

При виборі сонцезахисної косметики слід враховувати:

  • Тип шкіри. У кожного типу шкіри є свої особливості та потреби. Наприклад, людям із жирною шкірою краще за все підходить легка текстура та нежирна формула засобу для засмаги. У той же час, людям із сухою шкірою може знадобитися більш зволожуюча формула.
  • Чутливість шкірного покриву. Якщо у вас чутлива шкіра, рекомендується вибирати натуральний SPF-засіб з м'якими та гіпоалергенними інгредієнтами, щоб уникнути подразнення або алергічних реакцій.
  • Кліматичні умови. Залежно від регіону, де ви знаходитесь, може знадобитися склад з різним SPF. Наприклад, у південних областях України варто використати сонцезахисну емульсію SPF 50 або навіть SPF 55, а у північних можна обмежитися спреями SPF 30 і SPF 20.
  • Активність на відкритому повітрі. Збираєтеся займатися спортом чи проводити багато часу на відкритому повітрі? У такому випадку варто вибирати водостійкі SPF-засоби, щоб вони залишалися ефективними протягом тривалого часу.

Особливості вибору SPF засобу

А ще важливу роль при виборі відіграють ваші особисті уподобання. Можливо, вам подобаються молочко та олія з певними текстурами, ароматами, додатковими натуральними інгредієнтами та властивостями. Важливо вибирати такі склади, які вам сподобаються і ви будете використовувати їх із задоволенням.

До речі, якщо у вас ще немає улюбленців, або ви хочете спробувати щось нове, то радимо звернути увагу на продукцію з лінійки L`abbronzato від українського виробника органічної косметики та фітопрепаратів. SPF засоби від цього бренду мають приємну текстуру, багатий і натуральний склад, а коштують зовсім недорого.

Останні статті
Підписуйтесь на наш Telegram!
Новинки, Знижки! Секретні промокоди
Підписатися