+38 (093) 356 65 99
+38 (063) 211 94 04
Передзвонити Вам?
0
Кошик

Що таке лецитин та де він використовується?

Лецитин – загальна назва кількох видів жироподібних речовин, які складаються з фосфоліпідів, тригліцеридів та невеликої кількості інших сполук.

Цей фітопрепарат був знайомий ще в Стародавній Греції, звідки він і отримав свою назву. У перекладі «лецитин» означає звичайний «яєчний жовток». Власне, навіть сьогодні виробники натуральних вітамінів і добавок використовують жовток курячих яєць для отримання цієї корисної речовини.

Втім, останніми роками для цих цілей все частіше застосовують соєву олію. За своїми властивостями яєчний і соєвий лецитин практично нічим не відрізняються, але останній коштує значно дешевше.

Сама по собі розглянута біоактивна сполука є натуральним емульгатором. Тобто ця речовина дає можливість змішати рідини, що не змішуються між собою за звичайних умов (наприклад, воду і соняшникову олію).

Завдяки подібній властивості лецитин активно застосовується у харчовій та косметичній промисловості, а також у медицині. У цій статті ми поговоримо про вплив лецитину на організм людини.

Лецитин – корисні властивості та вплив на організм

Лецитин, який ми отримуємо з продуктів або біодобавок, бере активну участь у формуванні різних хімічних сполук в організмі людини:

  • Холіна. Приймає безпосередню участь у синтезі одного з найважливіших нейромедіаторів – ацетилхоліну.
  • Гліцерину. Виступає в якості натурального загусника, тобто допомагає зберігати та збільшувати ступінь в'язкості різних речовин.
  • Фосфорна кислота. Досить ефективний регулятор кислотності, у тому числі і в організмі людини.
  • Вищих жирних кислот. Сприяють насиченню крові корисними ліпопротеїнами та знижують рівень поганого холестерину.

Усі перелічені речовини позитивно впливають на тіло людини, дозволяючи їй набагато краще засвоювати вітаміни, мінерали, а також інші макро- та мікроелементи, що надходять з їжею.

Регулярний прийом лецитину у капсулах або у складі продуктів харчування:

  • сприяє поліпшенню роботи головного мозку;
  • запобігає утворенню каменів у нирках та покращує роботу жовчного міхура;
  • допомагає захистити клітини печінки та сприяє їх скорішому оновленню;
  • дозволяє зберегти природну еластичність артерій та судин;
  • допомагає нормалізувати роботу кровоносної системи та зміцнити м'язи серця;
  • позитивно впливає на роботу головного мозку та провідність нервових волокон;
  • сприяє нормалізації обмінних процесів в організмі.

Звичайно, це далеко не повний перелік корисних властивостей цього фітопрепарату. Втім, навіть зазначених вище пунктів цілком достатньо для розуміння необхідності регулярного вживання лецитину у вигляді БАД або багатих на цю речовину продуктів.

Рекомендації щодо застосування

Існує багато ситуацій, у яких вживання концентрованої дози лецитину здатне принести значну користь здоров'ю людини. Зокрема, цей товар для здоров'я буде корисним:

  • жінкам у період вагітності;
  • дітям дошкільного віку;
  • підліткам, які досягли пубертатного віку;
  • дорослим, робота яких пов'язана з інтенсивними фізичними навантаженнями;
  • людям старше 50 років.

Також лецитин може входити до складу курсу лікування різних захворювань – шкірних уражень (наприклад, псоріазу), деяких хронічних аутоімунних захворюваннях (розсіяний склероз та ін.), порушення роботи жовчного міхура.

У разі наявності проблем із щитовидною залозою або індивідуальної непереносимості фітопрепарату, вживати лецитин у концентрованому вигляді не рекомендується.

Останні статті
Підписуйтесь на наш Telegram!
Новинки, Знижки! Секретні промокоди
Підписатися