+38 (093) 356 65 99
+38 (063) 211 94 04
Передзвонити Вам?
0
Кошик

Період активності кліщів та небезпека їх укусів

Весняно-літній період – кращий час для пікніків, прогулянок у парку, відпочинку у саду, поїздок до лісу. Але, кожного разу, коли ми вирушаємо на природу, нам потрібно пам'ятати про небезпеки подібного проведення часу, до яких можна віднести і кліщів.

Більша частина України є природним ареалом проживання згаданих членистоногих. Як і інші представники тваринного світу, кліщі починають проявляти підвищену активність у теплу пору року. Однак, епідеміологи стверджують, що найбільшу небезпеку вони становлять 4 місяці на рік – у квітні, травні, серпні та вересні.

На відміну від багатьох комах, кліщі не вміють літати чи стрибати, натомість вони влаштовують засідки та чекають гарного моменту. Зустріти їх можна:

  • на деревах та чагарниках;
  • у густій траві та опалому листі;
  • на парканах і стінах поряд із рясною рослинністю.

Розглянуті членистоногі падають на людей і тварин, що проходять повз, шукають ділянку з найбільш тонким шкірним покривом, не обробленим спеціальним засобом від кліщів, після чого кусають свою жертву. Причому, здебільшого це відбувається абсолютно непомітно.

Укус кліща – річ неприємна та небезпечна. Багато хто з цих членистоногих є переносниками низки вкрай неприємних інфекційних захворювань:

  • кліщового енцефаліту – вірусу, що викликає запалення тканин головного та спинного мозку;
  • хвороби Лайма – бактеріальної інфекції, яка вражає суглоби, шкіру, нервову тканину, серце та судини;
  • лихоманки різного типу, на зразок тифу, бабезіозу та деяких інших екзотичних інфекційних хвороб.

Ризик захворіти від укусу інфікованого кліща частіше за все знаходиться в межах 2-6%, що з погляду сучасної медицини є вкрай серйозною загрозою життю та здоров'ю. У зв'язку з цим, якщо ви збираєтеся на природу, вам обов'язково варто дізнатися, як захиститися від подібних членистоногих.

Як уникнути укусу кліща?

Кращий спосіб захистити себе і своїх близьких від кліщів – дотримуватися всіх можливих запобіжних заходів. Насамперед варто потурбуватися про придбання відповідних засобів від комах та кліщів. Ось, наприклад, можна купити спрей або аерозоль Кліщ-Out від української компанії ТОВ «Красота та Здоров’я».

Репеленти від літаючих кровососальних комах і кліщів Кліщ-Out

Крім застосування репелентів, також слід дотримуватись деяких простих правил:

  • При поході в ліс або прогулянок серед рясної рослинності намагайтеся одягатися в закритий одяг, залишаючи мінімум відкритих ділянок шкіри.
  • Відпочивайте на природі з покритою головою. Панама, кепка, капюшон, капелюх або шапка завадять членистоногим дістатися до тіла з одного з найнебезпечніших напрямків – зверху.
  • Підтримуйте порядок у саду, так ви позбавите шкідників сприятливого довкілля і вони змушені будуть перебратися на більш привабливі для життя місця.
  • Якщо ви збираєтеся йти старими дорогами і звіриними стежками, то намагайтеся триматися на відстані від густої рослинності. У таких місцях кліщі дуже люблять влаштовувати засідки.

Важливим пунктом у профілактиці укусів комах і членистоногих є банальний огляд. Вчасно помічений кліщ може бути вилучений ще до того, як він встигне вас вкусити.

Безпосередньо після повернення з прогулянки на природі слід уважно оглянути себе, своїх супутників та домашніх улюбленців. До речі, одяг у якому ви ходили лісом, потрібно добре струсити, почистити і випрати, щоб гарантовано позбутися небезпечних членистоногих.

Що робити, якщо кліщ все-таки вкусив?

Забули репелент і кліщ все ж таки зумів впитися в шкіру? Не біда, своєчасне та правильне видалення паразиту зведе до мінімуму ризик для вашого здоров'я. Але витягувати членистоногого потрібно обережно.

Не ризикуйте, намагаючись дістати кліща підручними засобами. Скористайтеся для цього набором Кліщ-Out, який містить все необхідне для зручного та безпечного видалення членистоногого:

Універсальний набір для видалення кліщів Кліщ-Out

  • 3 спеціальних гачка для вилучення кліщів різного розміру;
  • пробірку з кришкою для здавання паразита на аналіз;
  • антисептичну серветку для обробки місця укусу;
  • пластир бактерицидний на тканинній основі;
  • інструкцію із застосування.

Найважливішими елементами комплекту є гачки. Їхня оригінальна конструкція забезпечує повне видалення паразита разом з хоботком без здавлювання його тіла в процесі вилучення. Останній момент дуже важливий, оскільки будь-яке сильне натискання на кліща, що присмоктався, провокує надходження великої кількості чужорідного білка в організм. Це значно підвищує ризик зараження при укусі і збільшує навантаження на імунну систему.

Придбати репеленти та набір для видалення кліщів Кліщ-Out за ціною виробника з доставкою у Харків, Дніпро, Одесу, Київ, Львів та інші міста України можна у нашому онлайн-магазині товарів для комфорту та здоров'я.

Останні статті
Підписуйтесь на наш Telegram!
Новинки, Знижки! Секретні промокоди
Підписатися