+38 (093) 356 65 99
+38 (063) 211 94 04
Передзвонити Вам?
0
Кошик

Що таке цукрозамінник і кому він потрібен?

Багато громадян впевнені, що підсолоджувачі являють собою більш корисну і менш калорійну заміну звичайному цукру. Чи це так і чи можуть вони завдати шкоди організму людини – з'ясовуємо в нашій статті.

Згідно з визначенням, цукрозамінники є групою біологічно активних речовин, здатних надати їжі та напоям солодкого смаку без використання звичайної сахарози та близьких до неї продуктів на кшталт меду чи патоки.

Може виникнути закономірне питання, а навіщо взагалі використовувати різні підсолоджувачі, коли цукор чудово справляється з поставленим завданням? Відповідь криється у кількох важливих властивостях подібних дієтичних добавок. Більшість цукрозамінників:

  • мають низьку енергетичну цінність і дозволяють знизити надходження калорій без повної відмови від солодкого;
  • мають малий чи нульовий глікемічний індекс і не викликають різке підвищення концентрації глюкози у крові;
  • солодші від звичайного цукру, що дає можливість досягти потрібного рівня солодощі з меншою кількістю підсолоджувача.

Невисока калорійність цих продуктів робить їх дуже привабливими для тих, хто стежить за своєю фігурою і дотримується низьковуглеводної дієти. Мінімальний вплив на рівень цукру в крові дуже важливий при діабеті, а підвищена солодкість при зниженому споживанні глюкози – справжня знахідка для ласунів.

Види цукрозамінників і можлива шкода від підсолоджувачів

Усі замінники цукру діляться на 2 великі групи, а саме натуральні і штучні. Як неважко здогадатися, перша категорія підсолоджувачів видобуваються із природної сировини, а представники другої синтезуються у лабораторії з різних хімічних речовин.

Найбільш яскравими представниками натуральних цукрозамінників є:

  • фруктоза – один з різновидів глюкози, має аналогічну калорійність, але приблизно в 1,7 разів солодша, а значить дозволяє класти менше підсолоджувача для отримання потрібного смаку;
  • стевія – рослинний екстракт з невисокою енергетичною цінністю, за рівнем солодощі обганяє цукор у 100-300 разів (залежить від вихідної сировини та ступеня її обробки).

Серед штучних цукрозамінників на першому місці знаходиться сахарин. Один з найстаріших і перевірених синтетичних підсолоджувачів. Він в 300-400 разів солодший за цукор і містить мінімальну кількість енергії.

Також варто згадати про сукралозу. Цей цукрозамінник штучного походження за своїми смаковими якостями перевищує сахарозу в 600 разів, не містить калорій і виводиться з організму в незмінному вигляді.

Який саме підсолоджувач вибрати залежить від ваших потреб і уподобань, оскільки переважну більшість цукрозамінників можна використовувати і при діабеті, і в програмах коригування ваги.

Що ж до можливої шкоди від прийому розглянутих товарів для здоров'я, то все залежить від кількості і способу вживання замінників цукру. Надмірне використання підсолоджувачів та систематичне порушення рекомендацій виробника щодо дозування, частоти і способу прийому подібних біодобавок може викликати:

  • посилення почуття голоду;
  • порушення мікрофлори кишківника;
  • зміни кислотно-лужного балансу крові;
  • збої у роботі механізму регулювання глюкози.

Таким чином, підсолоджувачі все ж таки можна назвати здоровою альтернативою цукру, але тільки за умови розумного підходу до використання цих дієтичних добавок.

До речі, купити цукрозамінники за низькою ціною з доставкою у Київ, Харків, Одесу, Дніпро, Львів та інші міста України можна у нашому онлайн-магазині.

Останні статті
Підписуйтесь на наш Telegram!
Новинки, Знижки! Секретні промокоди
Підписатися