Цукрозамінники – це різні природні або штучні аналоги звичного всім нам цукру. Переважна більшість подібних речовин мають знижену поживну цінність при аналогічній солодкості. Більш того, окремі різновиди замінників цукру в кілька сотень разів солодші звичайної сахарози.
Спочатку низькокалорійними підсолоджувачами користувалися лише люди, які страждають ожирінням і цукровим діабетом. Однак, відносно невисока поживна цінність подібних продуктів зробила їх дуже популярними серед тих, хто прагне збалансувати свій раціон і скинути зайві кілограми.
Таке використання натуральних цукрозамінників цілком виправдано і ось чому. Очищена сахароза, з якої і складається знайомий всім нам підсолоджувач, дуже швидко розщеплюється на 2 моносахарида, а саме глюкозу і фруктозу. Ці високоенергетичні сполуки провокують різке збільшення інсуліну. В результаті ми отримуємо значний заряд енергії, який далеко не завжди вдається витратити.
При малоактивному способі життя 2 чайні ложки цукру в день здатні спровокувати збільшення маси тіла приблизно на 2-4 кілограми на рік. Щоб не допустити подібного розвитку подій, багато громадян все частіше замислюються про відмову від звичайної сахарози на користь природних замінників цукру.
Як уже згадувалося раніше, все підсолоджувачі можна розділити на 2 великі групи:
Відразу ж може виникнути думка, що перша група розглянутих добавок при діабеті однозначно корисніша. Найчастіше так воно і є. Однак, в будь-якому правилі можуть бути виключення. Відмінним прикладом є фруктоза.
Цей замінник цукру є одним з перших продуктів подібного роду. Власне, переважна більшість продуктових виробів з написом «без цукру» містять в своєму складі саме фруктозу. Причому її назва може бути абсолютно різна, адже модні нині сиропи агави і топінамбура майже на 95% складаються із зазначеного з’єднання.
Енергетична цінність фруктози становить приблизно 3,7 ккал на 1 грам ваги. Це майже на 0,3 кілокалорії менше, ніж у звичайного цукру. Завдяки цьому, концентрація підсолоджувача в складі різних продуктів трохи знижена. Однак, регулярне вживання фруктози здатне уповільнити процес розщеплення жирів клітинами печінки, тим самим ставши причиною ожиріння. Саме тому подібний підсолоджувач рекомендують чергувати з іншими натуральними замінниками цукру.
Крім дієтичних добавок з фруктозою, існують безліч інших більш безпечних та ефективних замінників цукру. Наприклад, в нашому інтернет-магазині органічної косметики та фітопрепаратів представлені наступні підсолоджувачі:
А ще існує чимала кількість складних замінників цукру, які збагачені різними вітамінами і рослинними екстрактами. Прикладом таких фітопрепаратів можуть стати спеціалізовані вітамінні комплекси ВітаВіт, що створені для нормалізації цукру в крові і поліпшення обмінних процесів при цукровому діабеті.
У Вашому кошику поки що нічого немає